מה זה התקף חרדה?
התקף חרדה הוא התפרצות פתאומית של פחד עז ועוצמתי, המלווה בסימפטומים קוגניטיביים- מחשבתיים, פיזיולוגיים ורגשיים. בהתקף חרדה, המוח מזהה גירוי פנימי או חיצוני כאיום וגורם להפעלה של המערכת הסימפתטית, שהיא תת-מערכת של מערכת העצבים האוטונומית, במטרה להכין אותנו להתמודד עם האיום- תגובה אוטומטית שנקראת גם תגובת "הילחם וברח". החוויה הראשונית בהתקף חרדה היא שמשהו לא טוב קורה לנו, שאנחנו משתגעים, מאבדים שליטה על עצמנו ועל גופינו או חלילה עומדים לקבל התקף לב. בהתקף חרדה להבדיל מחרדה, הפחד והתסמינים עלולים להתעורר ללא כל קשר לסיטואציה בה האדם נמצא.
התקפי חרדה עשויים להגיע לעיתים רחוקות או להוות בעיה כרונית. כאשר האדם סובל מהתקפי חרדה כרוניים לרוב מדובר בהפרעת פאניקה. התקפי חרדה המגיעים לעיתים רחוקות הם נורמליים ורוב בני האדם יחוו התקף חרדה אחד לפחות. עם זאת, אם האדם סובל ותפקודו נפגע כדאי להתייעץ. כיום ישנם טיפולים יעילים עם התוצאות משמעותיות בזמן קצר.
במרכז Unxiety, מיטב המומחים שלנו זמינים לסייע, להדריך ולטפל בילדים, מתבגרים ומבוגרים שחווים חרדות והתקפי חרדה, עם כלים מקצועיים וניסיון עתיר שנים בתחום, כך שתוכלו ליהנות מחיים פעילים ומאושרים.
איך אדע שאני חווה התקף חרדה? תסמינים נפוצים בהתקפי חרדה
להתקפי חרדה תסמינים גופניים, רגשיים, פיזיולוגים, אלו הם התסמינים הנפוצים ביותר של התקף פאניקה:
1. פחד עז, חרדה עוצמתית ומצוקה רגשית
2. תחושה שדבר רע עומד לקרות
3. פחד מאיבוד שליטה, שיגעון, התקף לב או מוות
4. כאבים בחזה
5. דיסוציאציה – ניתוק
6. עלייה חדה בקצב פעימות הלב ובקצב הנשימה
7. תחושת קוצר נשימה
8. תחושת חנק
9. סחרחורת
10. רעד
11. נימול בידיים וברגליים
10. הזעה
12. הפרעות בתפקוד מערכת העיכול, כמו שלשול, בחילה וכאבי בטן
מה גורם להיווצרותם של התקפי חרדה קשים?
קיימים מספר גורמים שמשפיעים על היווצרותם של התקפי חרדה קשים, כרוניים שפוגעים בתפקוד.
אלו הם כמה מהגורמים הנפוצים ביותר:
• תגובת האדם להתקף החרדה- אנשים שנבהלים מהתקף החרדה ובטוחים שמשהו רע אחר הוא זה שקורה (כגון: התקף לב, שיגעון, בעית נשימה ועוד) לרוב גורמים בכך להפרשה נוספת של הורמוני לחץ אשר יוצרים את ההתקפים הבאים.
• היסטוריה משפחתית – להתקפי חרדה מרכיב גנטי, ואנשים שבמשפחתם נטיה להתקפי חרדה עשויים לסבול מהתקפי חרדה קשים יותר.
• למידה- אנשים שגדלו בסביבה שהתנהגה באופן חרדתי וזהיר במיוחד, ותפסו את העולם כמאיים, נמצאים בסיכון מוגבר לחוות התקף פאניקה.
• אירועי חיים – אירועים משמעותיים בחיים כגון: אובדן של אדם קרוב, גירושין ופיטורין, מעלה את הסיכוי לחוות התקף חרדה.
• בריאות נפשית – אנשים המתמודדים עם הפרעות נוספות כגון: הפרעות חרדה, דיכאון קליני ועוד, נמצאים בסיכון מוגבר לחוות התקפי חרדה.
התקף חרדה – השלכות וסיבוכים אפשריים
להתקפי חרדה כרוניים וקשים עלולים להיות מספר סיבוכים אפשריים.
אלו הם כמה מהעיקריים:
1. הפרעת פאניקה – אנשים שחווים התקפי חרדה באופן כרוני עשויים לפתח הפרעת פאניקה. מדובר בהפרעה משמעותית אשר פוגעת בתפקוד ומובילה להימנעות ובריחה מכל גורם אשר עשוי לעורר את התקפי החרדה.
2. אגורופוביה- סיבוך נפוץ למדי. למעשה הפחד לחוות התקף נוסף ובמיוחד במקומות מסוימים גורם לאנשים לפתח דפוס של הימנעות מהגעה ושהיה במקומות מסוימים, ציבוריים, פתוחים, עמוסים מהפחד שאם יחוו התקף חרדה הם לא יוכלו לקבל עזרה או לברוח. ברמה קיצונית אנשים עם אגורפוביה לא יוצאים כלל מהבית.
3. פוביות ספציפיות – התקפי חרדה כרוניים עשויים להוביל להתפתחות של פוביות ספציפיות, כמו פחד מנהיגה או פחד ממקומות סגורים, פתוחים.
4. פגיעה בתפקוד ובאיכות החיים- התקפי חרדה ממושכים עשויים לפגוע בתפקוד בבית, בעבודה, בלימודים, במערכות יחסים זוגיות ובמערכות יחסים חברתיות. כמו כן, היא עשויה להוביל לירידה בשמחה, בפרודוקטיביות ובטעם לחיים.
5. עליה בשימוש בחומרים ממכרים- אנשים אשר סובלים מהתקפי חרדה ממושכים עשוים למצוא סוג של פתרון או נחמה בחומרים ממכרים כגון: כדורי הרגעה, כדורי שינה, סיגריות, אלכוהול ועוד. שימוש מוגזם עלול להוביל להתמכרות.
ההבדל בין התקף חרדה והפרעת חרדה:
התקף חרדה הינו תגובת פחד, אימה עוצמתית אשר מופיעה בפתאומיות ועשויה להיות נקודתית או חד פעמית. הפרעת חרדה היא מצב בו קיימים התקפי חרדה חוזרים בתדירות גבוהה ופחד עז מלחוות התקפי חרדה נוספים. הפרעת חרדה לרוב כוללת אגורפוביה, כלומר הימנעות מסיטואציות ומקומות שנתפסים ככאלו שעשויים להוביל להתקפי חרדה קשים נוספים.
שיטות טיפול בהתקפי חרדה קשים
קיימים מגוון סוגי טיפול, אלו הם הטיפולים הטובים ביותר בהתקפי חרדה:
• טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) – טיפול אשר נמצא כיעיל ביותר במצבים של התקפי חרדה והפרעות חרדה, כמו גם מצבים נלווים למשל: דיכאון, דימוי וביטחון עצמי נמוכים ועוד. מדובר בטיפול קצר מועד, יעיל וממוקד. הטיפול מתמקד בפן הקוגניטיבי – מחשבתי: מסייע למטופל לזהות דפוסי חשיבה שליליים שאינם יעילים אשר מובילים אותו לחוות רגשות של חרדה ולפתח דפוסי התנהגות שרק מחמירים את הבעיה. בטיפול המטופל לומד דפוסי חשיבה מועילים לצד טכניקות וכלים שיסייעו לו לווסת את החרדה שלו ולהפחית את תדירות התקפי החרדה.
• טיפול ACT \ מיינדפולנס – טיפול אשר מאפשר לפתח יכולת התבוננות פנימית בעזרת תרגול מנטלי. כל מי שסובל מהתקפי חרדה יודע שהקושי הגדול ביותר בזמן התקף הוא לקבל את הרגע ללא ביקורת על המחשבות השליליות או על התסמינים הגופניים. בדיוק את היכולות הללו מיינדפולנס מאפשר. השיטה מסייעת לצמצם את תדירות התקפי החרדה ולמנוע את היווצרותם של התקפי חרדה קשים. הטיפול במיינדפולנס דומה מעט ללמידת מדיטציה. בטיפול תלמדו לשים לב למחשבה/רגש/תחושה ולהתמקד בה, להתכנס פנימה ולהקשיב לתהליך הרגשי שעובר עליכם. כל אלו לא ישפיעו עליכם במידה ההרסנית שהם משפיעים אלא יקבלו את מקומם הראוי והבריא.
• טיפול תרופתי – בהתקפי חרדה לעיתים נהוג לשלב יחד עם הטיפול הפסיכולוגי גם טיפול תרופתי. האפשרות הנפוצה ביותר היא שימוש בתרופות נוגדות דיכאון ממשפחות ה- SSRI שמעכבות את ספיגתו החוזרת של המוליך העצבי הקרוי סרוטונין, וכך מעלות את ריכוזו במוח. הסרוטונין קשור לוויסות רגשי, עיבוד מידע, מצב רוח ורגשות כמו חרדה ודיכאון, לכן באמצעות תרופות אלו ניתן להפחית סימפטומים של חרדה, להקל על התקפי חרדה ולשפר את מצב-הרוח. אופציה נוספת היא שימוש לטווח קצר SOS בתרופות נוגדות המקלות על חרדה כמו אלו ממשפחת הבנזודיאזפינים.
איך מטפלים בהתקף חרדה קשה וכרוני?
בטיפול תלמדו מגוון טכניקות להפחתת התקפי חרדה מהשורש וטכניקות להתמודדות בזמן התקף.
להלן כמה מהטכניקות אשר מסייעות בהפחתת התקפי חרדה:
• נשימות- אם אתם מרגישים שאתם עומדים לחוות התקף חרדה, עצרו ונסו להתמקד בנשימה שלכם ולהאט אותה. מלאו את הבטן באוויר, החזיקו אותו עד 4 שניות ושחררו אותו באיטיות כאילו אתם מכבים נר. עשו זאת עד שאתם חשים רגיעה והנשימה שלכם הופכת לסדירה.
• מיינדפולנס ומדיטציה- בזמן התקף חרדה אנשים מרגישים שהם מאבדים שליטה וקשר עם המציאות. תרגילי מיינדפולנס ומדיטציה מסייעים לתחושת קרקוע והרגעה ועוזרים לנקות את השכל ממחשבות טורדניות ומווסתים את הרגשות. הם מקטינים את הסיכוי לחוות התקף חרדה נוסף ועוזרים לעצור ולהשקיט אותו כשהוא מתרחש.
• דיבור עצמי- הזכירו לעצמכם שהתקף חרדה קשה ככל שיהיה, עולה ומגיע לשיאו ולאחר מכן נרגע. נסו לא להתנגד ולהזכיר לעצמכם שזה רק התקף חרדה ולא התקף לב, או אובדן שליטה, זוהי החרדה שמדברת ומשפיעה על החשיבה.
השאירו פרטים ואנו נסייע לכם עוד היום להתמודד עם התקפי חרדה קשים. אל תישארו עם זה לבד.